2011. december 27., kedd

Pauleczki - Muscat lunel

Ma esti vacsorám mellé - ami pár szelet sonkás-sajtos melegszendvicsből állt - a tolcsvai Pauleczki Pincészet 2005-ös, késői szüretelésű Muscat lunel borát választottam kísérőnek.


Muscat lunel - azaz sárga muskotály, egy igazán Tokajhoz illő, ám ma már csak kisebb területen termelt szőlőfajta. Bár késői szüretről beszélünk, azért ez egy félszáraz borocska, így szerintem a kevésbé édes desszertek mellett az ilyen könnyebb szendvicsek mellé is jól sikerült választás. Főleg ha az ember a melegszendvicseket még ketchuppal is meghinti... Azt először nem is figyeltem, hogy milyen érett borral is állok szemben, csak iszogatás közben vált gyanússá, hogy nem az a frissen pezsgő, széndioxidban dúskáló itóka, hanem egy komoly, lenyugodott, érett fehérbort kortyolgatok. Testessége, kiteljesedett íze folytán akár a fűszeresebb ételekhez is nyugodtan ajánlható. 

Egészséges mélysárga szín, igazi muskotályos árnyalat, de színében még nem mutat öregedést. Barátságos, édeskés, nem túl hivalkodó muskotályos illat, némi sárgadinnye, később sárgabarack, sőt némi szilva és persze egy kis méz - talán hárs - is kiérződik. Ízében inkább a száraz felé hajló, kellően savas, ugyanakkor simulékony, bár mintha már élete delén kissé túlmutató ízvilágról beszélhetünk - de az is lehet, hogy csak a 12,5%-os alkoholtartalom zavarta meg kissé az ízérzékemet. Nem szabad tovább tartogatni, ez a bor most és itt jókor lett kibontva! Egészségünkre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése