2011. december 25., vasárnap

Karácsony esti édes gyönyör

Karácsony este nem akármilyen desszertek kerültek az ünnepi asztalra. A szinte kötelezőnek számító bejgli és gesztenyés kifli mellett a képviselőfánk és talán minden sütemények legédesebbike, a Brownie is helyet kapott az asztalon. Ilyen desszertek mellé bort választani is kihívásnak számít.

A szerencsi Árpád-hegy Pince 2010-es kései szüretelésű, édes Kabar bora kiválóan vette az akadályt és mesésen illett az ünnepi desszertekhez. 


Szerintem a legtöbben még nem is hallottatok erről a szőlőfajtáról - ami egyelőre alig 1%-át teszi ki Tokaj szőlőtermő területeinek. Jómagam is először találkoztam vele. De utánanéztem: a kabar a hárslevelű és Bouvier szőlőfajták keresztezéséből létrejött, apró bogyójú, mérgeszöld levelű, de magas cukortartalommal bíró, kiválóan aszúsodó szőlőfajta, amelyik mindössze 2006 óta számít hivatalosan elfogadott tokaji borszőlőnek. Nevét sem akárhonnan kapta: a honfoglalás korában a 7 magyar törzshöz csapódó kabarok telepedtek meg a tokaji borvidéken és ők már akkor kiválóan értettek a szőlőtermesztéshez.

Ehhez a borhoz a kiváló adottságokkal rendelkező mádi Betsek dűlőben érlelt szőlő szolgáltatta az alapanyagot. Kinyitás után kissé megszellőztetve az üveget hamar előtűntek a mézes és citrusos illatjegyek - ami ízeiben még erőteljesebben kibontakozott. A hárs és akác mézessége kiváló egyensúlyban van a citrusgyümölcsök fellelhető savanykás jellegével. Én egy pici körtét és sárgabarackot is kiéreztem ebből a Varkoly Istvánék által igen jól eltalált kompozícióból. Mindez nem túl magas, 12%-os alkoholtartalom és a komolyabb aszúkéval vetekedő legalább 120 g/l (!) cukortartalom mellett. A  kb. 6,5 g/l savtartalom miatt azonban mégsem tolakodó az édessége, ízei, illatai jól érvényesülnek az említett ünnepi sütemények mellett. A hamar kiürülő pohárba később beleszippantva is jól érezhető a töppedt aszúszőlő illata.

Ha jól sejtem, az Árpád-hegy Pince neve sem ismerős még sokak számára... Pedig megérdemelnek néhány dicsérő szót! Az egyelőre 7 hektár szőlőt művelő kézműves borászat remekművei méltán vetekednek a legnevesebb tokaji borászok nedűivel! Varkoly István tulajdonos - egyben a közismert Degenfeld birtok szőlésze - ügyesen ötvözi a régi hagyományokat és új trendeket. Ha arra jártok, érdemes a pincéjüket felkeresni! Igazi tokaji kézműves borok megfizethető áron...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése