2012. január 22., vasárnap

A krumpli

Borbás Mária (Vidékiesen Marcsi)- aki mostanában hétről hétre a Gasztroangyal mellett a Négy szellem című műsor műsorvezetőjeként is egész színvonalas programot nyújt az MTV 1 palettáján - előző heti műsorában "krumpliforradalmat" hirdetett:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/01/14/18/Gasztroangyal_2012_januar_14_.aspx
A lényege az lenne, hogy együnk rendes burgonyákat, ne azt a Hipermarketekben és a legtöbb zöldségesnél kapható "szemetet", amiről még az sem derül ki, hogy sütni vagy főzni való-e. Te tudtad, hogy mennyiféle krumpli létezik? Hogy van lila és piroshúsú is? (www.lilaburgonya.hu/hu) Hogy egyáltalán melyik mire jó (főzni, sütni, salátának, chipsnek)?

  

A műsora annyira magával ragadott, hogy elhatároztam én is a tettek mezejére lépek és eztán csak valami jobb fajta burgonyát leszek hajlandó vásárolni és felhasználni. Na ez nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszott...

Először a kanizsai piacra tévedtem be, ahol minden árusnál ugyanaz a két fajta hálós/zsákos krumpli volt kapható. A sárga inkább sütésre való - ha jól tudom -, a piros héjú pedig inkább főznivaló és salátákba jó. De ezt is a Borbás Marcsi műsorából tudom ám, nem a piacon volt kiírva. A piacon mindössze annyi derült ki, hogy magyar krumplit árultak mindenhol. Ennél többet nem is lehetett kideríteni. Ha valaki Ella krumplit vagy Rózsa krumplit emleget, akkor ne dőljetek be! Az előbbi már nem létezik, az utóbbiak meg több tucat változata létezik, de a "rózsa" csak amolyan gyűjtő név, gondolom minden rózsaszínű héjú burgonyára ráfogható...

Nem hagytam a dolgot annyiban, tovább mentem a kutakodásban és a pécsi Vásárcsarnokban több sikerrel jártam, itt az egyik árus árult kifli burgonyát. Na ez is gyűjtőnév ám, de már egy szűkebb kört jelent, sárga vagy piros húsú változata is van (Somogyi kifli, Chérie, Red magic, Labella, stb.). A honlapokat böngészve valószínű a Chérie fajtát találtam ennél a pécsi árusnál és vettem is belőle mindjárt lelkesen pár kilót.  Ez egy pirosas héjú, jellegzetesen hosszúkás, szabálytalan formájú krumplifajta, nem túl könnyű pucolni a bütykössége miatt, de már hámozás közben is éreztem, hogy valami rendesebb burgonyával van dolgom, mivel masszív, kemény volt, semmi rohadás és egyéb krumplihibák, ami miatt sokszer eddig akár a felét is ki kellett dobni. Majd felhajtok valahol Somogyi kiflit is, ami szintén jó hírű fajta, sárgás héjú, jó ízű, főzni való, de sütve is jó. Ja és az áruk alig több, mint annak a szemétnek, aminek a fele a kukában végzi.

  

Én nem vagyok valami nagy szakács, de nem bírtam ki a hétvégi ebédig, pár krumplit megfőztem (persze túlfőztem) és eredetileg azt terveztem, hogy én is amolyan két ujjnyi vastag karikákat vágok, azt egy kis margarinon kétoldalt megpirítom, oszt jól megeszem... De mivel a krumpli túl jól megfőtt, inkább hagymás törtkrumplira váltottam. A hagymát durvára vágva megdinszteltem, aztán rászórtam a megpucolt kiflikrumplikra, kis margarint rákockáztam, hogy lágyabb legyen a végeredmény, meg is sóztam és ezt így együtt szépen összetörtem, jól bekevertem. Némi hirtelen elkészíthető fasírt golyócskák kíséretében bizony jól belaktam belőle, tényleg finom ízű ez a krumpli.

Azért az igazi főpróba a hétvégén asztalra kerülő Brassói volt, amit a feleségem igen jól tud elkészíteni - persze ő azt is tudja, meddig kell a krumplit főzni-sütni, hogy jó is legyen és mégse essen szét... A kiflikrumpli nála is jól vizsgázott, a Brassóiban a krumpli isteni jó volt, ízre is, állagra is. A végén már megkértem, hogy vigye el előlem a tálat, mert egyszerűen nem bírtam abba hagyni... Még délután is folyamatosan rájártam, hiszen hidegen is tökéletes volt. Sajnos úgy elfogyott, hogy még a lefotózása is elmaradt. Na majd legközelebb igyekszem bepótolni!

Tanulság: éljen a "krumpliforradalom"! Ezután nem csak a borokból és pálinkákból válogatok, a burgonyát illetően is megpróbálok több fajtát kipróbálni, megkóstolni - a jó beszerzési helyeket felderíteni. Remélem sikerült Neked is kedvet csinálnom hozzá!

2 megjegyzés: